Wolontariat Rodzinny

Wolontariat Rodzinny przygotowany został tak, by stanowił bardzo atrakcyjną ofertę dla rodzin.

„Warto pokazać innym naszą rodzinę; Warto przeżyć coś nie mniej wspaniałego niż najpiękniejsze wakacje; Nie traćmy czasu na rozważania: rodzina czy pomoc innym, bo można połączyć jedno i drugie” – na tym właśnie polega wolontariat rodzinny.

- W dzisiejszym świecie nikt z nas nie ma zbyt wiele czasu wolnego i nie chcemy, by jedna nasza aktywność odbywała się kosztem drugiej. Dlatego Wolontariat Rodzinny proponuje połączenie pomocy innym i przebywania razem z naszą rodziną i znajomymi – wyjaśnia Agnieszka Kazimierska z Fundacji PZU.

Rodziny wolontariuszy działając razem na rzecz potrzebujących mogą robić bardzo różne rzeczy np.: organizować zawody sportowe, wycieczki, pomagać najmłodszym odrabiać lekcje, asystować osobom niepełnosprawnym. Ważne, by połączyć chęci i pasje wolontariuszy z faktycznymi potrzebami beneficjentów pomocy. Dla jednych i drugich ma to być wspaniałe przeżycie. – Wolontariat Rodzinny sprawia, że rodziny lepiej poznają siebie. Daje okazję, by np. syn był szczególnie dumny z dokonań swego taty, mama ze swojej córki albo wszyscy w rodzinie podziwiali pomysłowość dziadka. Takie miłe zaskoczenia bardzo zbliżają – podkreślają organizatorzy.

Fundacja PZU organizując Wolontariat Rodzinny PZU stara się jak najlepiej poznać preferencje wolontariuszy i ich rodzin, by także na tej podstawie odnaleźć miejsca, w których można najbardziej efektywnie pomóc. – Chcemy, by pomaganie zawsze było przyjemne i oprócz satysfakcji z tego, co się robi, dawało wszystkim również radość – zaznacza Agnieszka Kazimierska.

Rodzaje Wolontariatu

Wolontariat Rodzinny PZU

Wolontariat Rodzinny PZU to forma wolontariatu pracowniczego i nowy, atrakcyjny standard na polu zaangażowania społecznego biznesu. W miastach, w których w tym roku rozwijany jest Wolontariat Rodzinny PZU, na początek zapraszamy zarówno rodziny naszych pracowników, jak i wszystkie inne na InteGRĘ, czyli PZU Rodzinną Grę Terenową.

W Katowicach InteGRA odbyła się 30 maja, w Krakowie 27 czerwca, a 5 września rusza we Wrocławiu. – Z edycji na edycję jest coraz więcej chętnych. Chcą rozwiązywać na trasie jak najwięcej zadań świetnie się przy tym bawiąc. Od niemowlaka po seniora. Otrzymujemy bardzo wiele pytań o kolejne InteGRY – podkreśla Agnieszka Kazimierska z Fundacji PZU. – Popularyzujemy ideę Wolontariatu Rodzinnego, a przy tym, dzięki InteGRZE, staramy się integrować rodziny w danym miejscu. Taka integracja to szansa, by się poznać, a może w konsekwencji rodzinnie zrobić coś dla innych – dodaje Zofia Dzik z Fundacji Humanites, która jest partnerem merytorycznym projektu Wolontariat Rodzinny PZU.

InteGRA proponuje kilka tras dostosowanych do możliwości uczestników, także tych niepełnosprawnych lub z dziecięcymi wózkami oraz zadania, w których rodziny muszą ze sobą współdziałać. Każdy zdobyty punkt zamienia się na złotówki. Te z kolei, jako dodatkowe wsparcie, wędrują do ośrodków, którymi opiekuje się Wolontariat Rodzinny PZU:

Katowice:

Kraków:

Wrocław:

W każdym z powyższych ośrodków wyzwania dla Wolontariatu Rodzinnego PZU przygotowywane są tak, by odpowiadały realnym potrzebom beneficjentów, ale i możliwościom, chęciom czy pasjom wolontariuszy. - W Domu Aniołów Stróżów w Katowicach zrobiliśmy wspaniałe zawody sportowe: była gra w piłkę nożną, w kosza, były też warsztaty robienia „bransoletek przyjaźni”. Wielki sukces! Przyszło ponad 20 dzieci. Zainteresowanie wyplataniem tych bransoletek przeszło nasze najśmielsze oczekiwania! – relacjonuje grupa wolontariuszy PZU z tego terenu. Także w tym miejscu zorganizowano wspólne odrabianie lekcji z dziećmi, którymi opiekuje się ośrodek. – Na kolejne spotkanie syn wolontariuszy przyprowadził swoich kolegów, by też pomagali – tłumaczą ci, którzy zaangażowali się we wsparcie Domu Aniołów Stróżów.

Z kolei w Placówce Opiekuńczo-Wychowawczej „Przystań” w Dąbrowie Górniczej podczas „Dnia Małolata” szczególną popularnością cieszyło się wolontariackie stoisko z zagadkami dla dzieci. Tego typu działania planowane są także w innych ośrodkach. – Chodzi o różnorodność, która jest atrakcyjna dla tych, którym pomagamy, ale także dla tych, którzy wraz z bliskimi decydują się pomagać potrzebującym – mówią organizatorzy.

Wolontariat Rodzinny Lokalnie

Wolontariat rodzinny to spędzanie czasu przeznaczonego dla rodziny w wartościowy sposób, zacieśnianie więzi, tworzenie pozytywnych wzorców dla dzieci, promowanie obywatelskiej odpowiedzialności.

Celem programu „Wolontariat Rodzinny” jest zaangażowanie całych rodzin we wspólne działania wolontariackie. Program polega na organizacji konkursu grantowego dla organizacji pozarządowych i instytucji na najlepsze projekty wolontariatu angażującego całe rodziny. W konkursie rodziny, które wymyślą najciekawszą akcję na rzecz swojej społeczności lokalnej z udziałem lokalnej organizacji lub instytucji i zyskają uznanie internautów, do których należy wybór, otrzymają grant na realizację swojego pomysłu.

Częścią Programu jest również ogólnopolska kampania „Zabierz rodzinę na wspólne pomaganie!”, której zadaniem jest promowanie idei wolontariatu rodzinnego w Polsce. Misją kampanii jest zmiana postaw w społeczeństwie: propagowanie wartości takich jak życzliwość, odpowiedzialność czy opiekuńczość. Dzięki dobrym praktykom wypracowanym w ramach konkursu grantowego kampania będzie mogła pokazywać wzorcowe działania wolontariackie rodzin zaangażowanych we wspólne pomaganie oraz inspirować przyszłych wolontariuszy do poszukiwania wartościowych inicjatyw.

Partnerem Programu jest Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce. Szczegóły na stronie: http://www.wolontariatrodzinny.pl

Deklaracja Rodzinna PZU

Deklaracja Rodzinna podpisana przez prezesa PZU Andrzeja Klesyka opisuje, czym jest Wolontariat Rodzinny PZU. Powstała, by podkreślić wszystkie pozytywne aspekty tego przedsięwzięcia dla pracownika, dla organizatorów wolontariatu, ale i w równym stopniu dla beneficjentów pomocy.

– Deklaracja wskazuje, jak warto myśleć o styku biznesu, aktywności społecznej i rodzinnej wtedy, gdy chce się stworzyć taki projekt jak Wolontariat Rodzinny PZU. Dlatego konsultowaliśmy się zarówno ze specjalistami ds. biznesu, jak i tymi, których domeną jest prawidłowe funkcjonowanie rodziny – tłumaczy Agnieszka Kazimierska z Fundacji PZU.

Deklaracja Rodzinna PZU buduje grunt dla wolontariackich projektów rodzinnych organizowanych przez Fundację PZU. Chodzi o wsparcie społecznych pomysłów i pasji pracowników PZU oraz o stworzenie sytuacji, w której nie muszą wybierać: rodzina czy aktywność na rzecz innych.