Programy i Akcje Okolicznościowe

W ramach wolontariatu pracowniczego, Fundacja PZU co roku organizuje akcje dla dzieci z okazji Mikołajek i Dnia Dziecka z udziałem pracowników – wolontariuszy. Dodatkowo pracownicy mogą zgłaszać się do Fundacji z własnymi propozycjami akcji wolontariackich.

Przygoda z wolontariatem rozpoczęła się w Grupie PZU w maju 2012 roku. Zaczęliśmy od konkursu grantowego dla pracowników – „Wolontariat to radość działania” oraz akcji takich jak „Mikołajki z Wolontariuszami PZU” i „Dzień Dziecka z Wolontariuszami PZU”, które od tamtego czasu organizowane są co roku i cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem pracowników PZU.

Najbardziej kreatywni i aktywni pracownicy mogą również realizować swoje pomysły na działania wolontariackie w trybie pozakonkursowym. W zależności od rodzaju projektu i skali planowanego zaangażowania zgłaszając się do Koordynatora ds. Wolontariatu Pracowniczego w PZU mogą uzyskać dofinansowanie i pomoc merytoryczną w organizacji akcji.

Od 2013 roku Fundacja PZU angażuje się również w projekt „SZLACHETNA PACZKA” realizowany przez Stowarzyszenie WIOSNA z Krakowa. Już w pierwszej pilotażowej organizacji tej akcji, wzięło udział blisko 2,5 tysiąca pracowników PZU, którzy zaangażowali swoje biura, przyjaciół i rodzinę, a efektem ich działania było wsparcie 134 rodzin w całej Polsce. Zaangażowanie w tą akcję było strzałem w dziesiątkę i projekt ten na pewno będzie kontynuowany.