Konkurs Literacki im. Astrid Lindgren

Fundacja PZU jest głównym partnerem Fundacji „ABCXXI – Cała Polska czyta dzieciom” w Konkursie Literackim im. Astrid Lindgren” na współczesną książkę dla dzieci i młodzieży.

Celem konkursu jest podnoszenie poziomu literatury adresowanej do najmłodszych. Nagrodzone tytuły są napisane według najwyższych standardów literatury dla dzieci, których wzorem jest twórczość patronki Konkursu, wielkiej szwedzkiej pisarki, Astrid Lindgren. Są ciekawe dla młodego odbiorcy, uczą myślenia i mądrości, pomagają budować pozytywny stosunek do świata oraz wiarę w siebie, poruszają najbardziej wrażliwe struny w dziecięcych duszach. Wyjątkowość Konkursu polega również na tym, że nagradzane w nim prace pojawiają się na rynku księgarskim. Konkurs odbywa się pod honorowym patronatem Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Ambasady Szwecji. Patronem literackim jest Polska Sekcja IBBY.

Fundacja PZU wspiera konkurs organizacyjnie oraz jest fundatorem nagród. Konkurs ogłaszany jest od 2006 roku raz na trzy lata.

Więcej o programie: http://www.calapolskaczytadzieciom.pl/konkurs-astrid-lindgren