Szczegóły

10 maja 2019

Piknik Naukowy Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik

Fundacja PZU – Partner Główny 23. Pikniku Naukowego Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik serdecznie zaprasza na tegoroczną edycję, która odbędzie się w sobotę 11 maja 2019 r., od godziny 11:00 do 20:00, na Stadionie Narodowym w Warszawie.

Piknik jest największą naukową imprezą plenerową w Europie, w której co roku bierze udział kilkaset instytutów badawczych, muzeów, instytucji naukowych i uczelni. Poprzez prezentowanie ciekawych doświadczeń i nowinek technologicznych, upowszechnia wiedzę z różnych dyscyplin naukowych i pokazuje, że nauka może być ekscytująca. Interaktywny charakter wielu eksperymentów pozwoli Wam na własnej skórze przekonać się, jak smakuje nauka!

Temat przewodni tegorocznego Pikniku Naukowego to „My i Maszyny”.

Na stoisku Fundacji PZU będą mogli Państwo m.in. cofnąć się do lat 80’ i zagrać w popularne Flippery, a o prezentowanych eksponatach posłuchać opowieści specjalisty z Interaktywnego Muzeum Flipperów. Przenosząc się do współczesności, w namiocie naukowym znajdą się najnowsze zdobycze techniki, konstrukcje tworzone przez studentów i wykładowców uniwersyteckich, którzy osobiście zaprezentują Państwu ich działanie. Przy pomocy urządzenia interaktywnego zwanego Mach Machine, dzieci będą mogły stworzyć swoją własną melodię, sterując dźwiękami instrumentów muzycznych poprzez przesuwanie pionków po interaktywnej planszy. Zaś odpoczynek w naszej strefie relaksu umili Państwu Cafe Robot, z którym będzie można uciąć sobie interesującą pogawędkę.

Zapraszamy na nasze stoisko!
Fundacja PZU

piknik_naukowy_strefa_organizatorow.png